Rechte grenzen op de Afrika Kaart

Als je de kaart van Afrika gaat bekijken, dan zal het je opvallen dat veel grenzen in Afrika rechtlopen. Het lijkt erop alsof de grenzen van Afrika met een liniaal zijn getrokken en dat is ook zo! In de negentiende eeuw kregen steeds meer Europese landen, zoals Frankrijk en Engeland, kolonies in Afrika. Ze veroverden deze gebieden om er handel mee te drijven. Om te voorkomen dat ze ruzie kregen over de gebieden, besloten vijftien Europese landen Afrika onder te verdelen. Deze verdeling zien we nog steeds terug op een kaart van Afrika.

Afrika Kaart

Afrika kaart : Een kaart met veel rechte grenzen. Klik op het plaatje voor een vergroting van de kaart Afrika

 

In 1884 werden de grenzen getrokken op de Afrika kaart. Dit gebeurde in Berlijn. De landen trokken echter bij die verdeling vaak rechte grenzen zonder rekening te houden met de bevolking. Vaak liep een grens midden door het leefgebied van een volk of stam. Ook kwamen vijandige volkeren opeens bij elkaar in één land te wonen.

Na de Tweede Wereldoorlog trokken de Europese landen zich terug uit de kolonies. De Afrikaanse landen werden één voor één onafhankelijk. Dat ging natuurlijk niet altijd goed. Er braken oorlogen uit tussen verschullende volkeren en stammen.

Leave a Reply